Tendinit ve Tenosinovyit Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tendinit, bir tendonun inflamasyonudur (iltihap) ; tendosinovit ise tendonun etrafındaki koruyucu kılıfın da inflame olduğu bir tendinittir.

Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan sert dokunun fibröz kirişleridir. Bazı tendonlar, tendon kılıflarıyla çevrelenmiştir.

Tendinitlerin çoğu, tendonların incinmeye daha eğilimli olduğu dönem olan orta yaşlarda ya da daha ileriki yaşlarda görülür. Ancak, çok hareketli egzersiz yapan ya da tekrar gerektiren işlerle uğraşan genç kişilerde de tendinite rastlanır.

El tendonları gibi belli başlı tendonlar inflamasyona açıktır. Baş parmağa elden ekstansiyon yaptıran tendonun inflamasyonuna Quervain hastalığı denir.  Üst koldaki biseps kasında görülen tendinit, dirsek büküldüğünde  ya da ön kol çevrildiğinde ağrı yapar. Topuktaki Aşil tendonu ve ayağın üzerinden geçen tendonun inflamasyonu da sık görülür.

Tendon kılıfları  romatoid artrit, sistemik skleroderma, gut ve Reiter sendromu gibi eklem hastalıklarından etkilenebilirler. Gonore (bel soğukluğu) genellikle bilek, parmak, kalça, diz ve ayak tendonları etkileyerek tendosinovite neden olur.

Semptomlar

İnflamasyona uğramış tendonlar genellikle hareket edildiğinde ya da dokunulduğunda ağrır. Eklemleri tendonlara doğru çok az hareket ettirsek bile çok şiddetli ağrılara yol açar. Tendon  kılıfları, sıvının birikmesi ve inflamasyon sonucu gözle görünür bir şekilde şişer ya da hissedilebilecek ölçüde sertliğe neden olarak kuru kalabilir ve tendonlara sürtünebilir ya da eklem hareket ettirildiğinde bir stetoskop ile duyulabilir.

Tedavi

Tendinitin semptomlarını gidermek için çeşitli tedavi yolları mevcuttur. Dinlenme, atel ya da alçı ile bölgeyi hareketsiz tutma ve hangisi işe yarayacaksa sıcak ya da soğuk uygulama yapılması da genellikle faydalı olur. Aspirin ya da ibuprofen gibi  nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, 7-10 gün kullanımdan sonra ağrıyı ve inflamasyonu hafifletebilir.

Bazen kortikosteroidler ve lokal anestezi, tendon kılıfının içine enjekte edilebilir. Bu tedavi özellikle tetik parmağın tedavisinde faydalı  olur. Bu enjeksiyon sonucu nadiren de olsa 24 saatten az süren bir kabarma meydana gelebilir. Bu kabarma, soğuk kompresler ve analjeziklerle giderilebilir.

İnflamasyon tamamen ortadan kalkana kadar tedavilerin, bir ya da iki ay boyunca her 2 ya da 3 hafta tekrar edilmesi gerekebilir. Romatoid artritte meydana gelebilecek kronik, kalıcı tendinit, inflamasyonlu  bölgenin çıkarılması, esas olan hastalığın ameliyatla tedavi edilmesi ve ameliyattan sonra da fizik tedavi yapılması gerekebilir. Ameliyata, genellikle kronik tetik parmak ya da omuz eklemi etrafındaki bölge gibi uzun süreli tendinit olan bölgelerdeki kalsiyum birikmesini almak için gerek görülür.

Bilgi ve Randevu Formu
Hemen sizi arayalım

Gizlilik Beyanı

Misafirlerimizin sağlık grubumuzu tanıması ve hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olması; bunun yanı sıra vizyon ve misyonumuzu bu vesileyle sizlere yansıtmak ve web aracılığıyla sizleri bilgilendirebilmek bizim önceliğimizdir.


Dolayısıyla; şu anda bulunduğunuz web sitemiz ve mikrositelerimizi hiçbir kişisel bilginizi paylaşmak mecburiyetinde olmaksızın ziyaret edebileceğinizi bildirmek isteriz. Bununla birlikte; sağlık grubumuzdan çeşitli konularda bilgi edinmek üzere web sitelerimizde özgür iradenizle paylaşabileceğiniz; ad, soyad, telefon numarası, e-posta ve bunlarla sınırlı olmamak üzere kişisel durumunuzu yansıtacak hiçbir bilginin 3. kişilerle paylaşılmayacağını önemle ifade ederiz.


Bu yönde siz misafirlerimizce web sitemiz üzerinden paylaşılan kişisel bilgileriniz; yalnızca sağlık grubumuz tarafından ve talebinizi gerçekleştirme doğrultusunda olmak üzere iş ortaklarımızca amacına uygun olarak kullanılabilecektir.


Sağlıklı Günler Dileklerimizle...