Travmatoloji

Bir tıp dalı olan travmatoloji, kişide kaza veya şiddetin neden olduğu yaralanmaların, kas iskelet sistemi üzerinden incelenmesidir. Hareketi sağlayan iskelet sistemi ve kaslar (lokomotor sistem) ortopedi ve travmatoloji dalının ilgi alanındadır. Canlı dokusunun, organlarının dışarıdan gelen mekanik bir etki ile hasar görmesi travma olarak adlandırılır. Travmalar maruz kalma sürelerine ve sayılarına göre sınıflandırılır. Akut travmalar kısa süreli, yeni gelişmişken kronik travmalar uzun süre strese dayalı oluşan harabiyettir. Birden fazla travma ve yaralanma sonucu kompleks travmalar meydana gelir.

Ortopedik Travmalar Nelerdir?

  • İncinme: Kas liflerindeki zedelenme ve yırtılmadan dolayı gelişir.
  • Burkulma: Eklemleri bağlayan kas liflerinin yırtılması veya zorlanmaya bağlı gerilmesidir.
  • Subluksasyon: Yarı çıkık anlamına gelir, eklem yüzeylerinin bir kısmı hala birbiri ile temas halindedir. Çıkık: Eklemlerin kendiliğinden bir araya gelemeyecek şekilde ani olarak ayrılması veya kaymasıdır.
  • Kırık: Kemik bütünlüğünün aşırı güce bağlı bozulmasıdır. Basit, parçalı, komplike veya yumuşak doku hasarıyla gerçekleşen açık kırık olmak üzere alt grupları vardır.

Eklem Çıkıkları Nasıl Anlaşılır?

Eklem çıkıkları ile kırılmaların ayrımı zordur. Ayırıcı tanının yapılabilmesi için radyolojik bir görüntüleme yapılması şarttır. Eklemleri bir arada tutan bağ dokunun ve kasların deformasyonu sonucu oluşan çıkıkların tedavisi oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde tedavi edilmeyen çıkıklar ileri zamanlarda kişinin hareket yeteneğini olumsuz etkiler.

Omuz, parmak, kalça, dirsek, diz, çene en çok çıkık görülen eklemlerin başında yer alır.

Kişinin düşmesi, spor yaparken yaralanmalar, araba kazaları kas ve tendonlarını zorlayıcı travmalardır. Çıkıklar meydana geldiği anda bir belirti göstermeyebileceği gibi zorlanan bölgede morarma, şişlik, ağrı, hareket yeteneğinde azalma oluşabilir. Eklem çıkıklarında soğuk kompres ağrı hissini azaltır ve şişlik oluşmasını engeller. Eklemin sabit tutulması ve zaman kaybedilmeden tıbbi bir müdahale edilmesi gerekir. Kemiklerin uygun pozisyonlarına döndürülmesi ve sabitlenmesi ile eklem çıkıkları tedavisi gerçekleşir.

Kırık Tedavisi

Kırığın olduğu bölge ve yaşa göre bir tedavi yolu izlenir. Bandajlama, alçıya alma, askı yöntemleri cerrahi gerektirmeyen kırıkların stabilizasyonunu ve kaynaşmasını sağlar. Konservatif tedavi ile düzeltilemeyecek kırıklar ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından opere edilir. Kemik, vida ya da tel implantlar kullanılarak eski konumuna tekrar getirilir. Hasar gören dokular da cerrahi sırasında düzeltilir. Tedavi edilmeyen veya yanlış kaynayan kırıklar ilerleyen zamanda hastanın etkili bir şekilde hareket etmesini engeller. Yanlış kaynayan kırıklar da ameliyat ile olması gereken pozisyonuna getirilir.

İyileşme Süreci Nasıl Olur?

Kırık iyileşmesi 3 aşamadan oluşur. Bunlar inflamatuvar (yangı) dönemi, onarım dönemi, remodelizasyon (yeniden şekillenme) dönemidir. İyileşme esas olarak periost adı verilen kemik zarı tarafından gerçekleşir. Kemik dokusunun beslenmesi ve onarılması periostun görevidir. İlk 48 saat içinde kırık hattındaki hücre prolifersayonu artar ve onarım süreci başlar. 1 ile 7 sene süresince medüller kanallar açılır ve fazla kemik dokusu rezorbe edilir, böylece tamamen normal kemik yapısına kavuşulur. Osteoblast ve kondroblastların sertleşmesiyle oluşan yumuşak kallus 2-3 ay sonra sertleşerek yük taşıyabilir hale gelir.

İyileşme sürecini hızlandırmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Vücut bir onarım sürecinde olacağı için ihtiyaç duyacağı besin dağılımı değişebilir. Kalsiyum ve proteince zengin yiyecekler, antioksidanlar tüketmek bu dönemde faydalı olacaktır. Kişinin yatak istirahatine dikkat etmesi doktorunun notlarına uyması gerekir. Oluşacak ağrı hissi için reçetelendirilen ağrı kesiciler kullanılabilir. Oluşabilecek kırıkları önlemek için spora başlamadan önce uzman desteği alınmalı ve ileri yaş ile beraber kemik yoğunluğu ölçümleri yapılmalıdır.

Bilgi ve Randevu Formu
Hemen sizi arayalım

Gizlilik Beyanı

Misafirlerimizin sağlık grubumuzu tanıması ve hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olması; bunun yanı sıra vizyon ve misyonumuzu bu vesileyle sizlere yansıtmak ve web aracılığıyla sizleri bilgilendirebilmek bizim önceliğimizdir.


Dolayısıyla; şu anda bulunduğunuz web sitemiz ve mikrositelerimizi hiçbir kişisel bilginizi paylaşmak mecburiyetinde olmaksızın ziyaret edebileceğinizi bildirmek isteriz. Bununla birlikte; sağlık grubumuzdan çeşitli konularda bilgi edinmek üzere web sitelerimizde özgür iradenizle paylaşabileceğiniz; ad, soyad, telefon numarası, e-posta ve bunlarla sınırlı olmamak üzere kişisel durumunuzu yansıtacak hiçbir bilginin 3. kişilerle paylaşılmayacağını önemle ifade ederiz.


Bu yönde siz misafirlerimizce web sitemiz üzerinden paylaşılan kişisel bilgileriniz; yalnızca sağlık grubumuz tarafından ve talebinizi gerçekleştirme doğrultusunda olmak üzere iş ortaklarımızca amacına uygun olarak kullanılabilecektir.


Sağlıklı Günler Dileklerimizle...