Artroskopi Tedavisi

Artroskopi kelime anlamı ‘eklem içine bakış’ olup, eklem içerisine çok küçük deliklerden sokulan ışıklı bir optik sistem sayesinde eklem içinin muayenesinin yapılabilmesi, hastalıkların teşhis edilebilmesi, teşhis edilmiş eklem hastalıklarının cerrahi olarak tedavi edilmesi esasına dayanır.
 
Artroskopi nasıl yapılır?
Artroskopi için düğme deliği kadar birkaç delik açılır. Bu delikten artroskop ve diğer ameliyat aletleri sokulur. Aletin ucundaki ışık ile eklem içerisi aydınlatılmış olur ve görüntü büyültülerek ekrana yansıtılır. Eklem içerisindeki problemler daha net görülmesi ve tedavisi mümkün olur. En sık diz eklemi olmak üzere, omuz, el bileği, ayak bileği gibi büyük eklemlere de rahatlıkla uygulanabilir. Artroskopi açık ameliyatlara göre çok daha kolaydır, ancak yine de anestezi gerekmektedir. Anestezi genel olabileceği gibi, belden iğne ile  bacak uyuşturulması şeklinde de yapılabilir.
 
Artroskopi ile yapılan işlemler nelerdir?

Diz içerisindeki menisküs yırtıklarının çıkarılması veya dikilmesi

Dizin ön çapraz bağının tamiri

Eklem içerisindeki kıkırdak ve kemik parçalarının çıkarılması

İnflamasyona uğramış sinoviyanın çıkarılması

Eklem içinin debridmanı ve yıkanması

 
Artroskopi işleminin bir saatten fazla sürdüğü nadirdir. İşlem bittikten sonra küçük kesiler steril olarak kapatılır. Hasta aynı gün veya ertesi günü tavsiyeler ile çıkartılır. Nekahat süresi yapılan işleme göre değişmektedir. Artroskopi sonrası rehabilitasyon mutlaka gerekmektedir.
 
Artroskopinin avantajları nelerdir?

Sadece 2-3 delikten kesi yapılır, dizi keserek açmak gerekmemektedir.

Hastanede kalış süresi kısadır

Hastanın işe dönme süresi kısadır. Açık ameliyatlarda bu süre 1-2 ayı bulurken, artroskopide kişi 1 haftada işe dönebilmektedir.

Kesi yeri küçük olduğu için yara iyileşmesi sorun olmaz, ameliyat sonrası enfeksiyon riski çok düşüktür.

Klasik ameliyatlardan sonra hasta 2 hafta koltuk değneği kullanırken, artroskopi sonrası hasta hemen basabilmektedir.

 
 
Artroskopi sonrası yapılacaklar;
Aktivite:

Bağ tamiri dışında yapılan müdahalelerde normal ağırlığı vererek yürünebilir. Bağ tamiri yapılmışsa kısa bir süre için koltuk değneği kullanılması gerekebilir.

Doktorun tavsiye ettiği bandaj veya özel dizlik kullanılmalıdır.

Doktorun tavsiye ettiği diz egzersizlerini sıkı bir şekilde yapılmalıdır.

Yara bakımı:

Tavsiye edilen zamanlarda pansuman ve bandaj değiştirilmelidir

Yara su ile temas etmemelidir. Islaklık veya kanama olursa bandaj ve pansumanın değiştirilmesi gerekir.

Bandaj veya pansumanın üzerini koruyarak (Plastik torba veya plastik folyo) banyo yapılabilir. Banyonun oturarak yapılması tavsiye olunur.

Ağrı:

Soğuk uygulanması ağrı ve şişliği azaltır.

Kalp seviyesinden yukarıda kalacak şekilde bacağın kaldırılması ağrı ve şişliği azaltır.

Egzersizlerden sonra ve geceleri bacağın yükseltilmesi yararlıdır.

Doktorun tavsiye ettiği şekilde ağrı kesici alınabilir. Egzersizlerden 30 dakika önce alınmasının faydası olur.

 
Şişlik, ağrı, kızarıklık devam ediyorsa, pansuman akıntısı sarı, yeşil renkte ise, ateş oluyorsa doktorla irtibata geçilmelidir.
 
Egzersiz Programı:
Fizik tedavi yürüme, germe, eklem hareket açısını arttırmaya yöneliktir. Fizik tedavi cerrahi sonrasında çok önemlidir. Kas güçlerinin geri kazanılması, oluşabilecek cerrahi yapışıklıkların önlenmesi açısından önemlidir. Direk ameliyatın sonucunu etkileyecek faktörlerden birisidir. Doktorun tavsiyeleri doğrultusunda yapılmalıdır. En sık kullanılan egzersizler Quadriceps Egzersizi ve Düz Bacak Kaldırma egzersizleridir.

Bilgi ve Randevu Formu
Hemen sizi arayalım

Gizlilik Beyanı

Misafirlerimizin sağlık grubumuzu tanıması ve hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olması; bunun yanı sıra vizyon ve misyonumuzu bu vesileyle sizlere yansıtmak ve web aracılığıyla sizleri bilgilendirebilmek bizim önceliğimizdir.


Dolayısıyla; şu anda bulunduğunuz web sitemiz ve mikrositelerimizi hiçbir kişisel bilginizi paylaşmak mecburiyetinde olmaksızın ziyaret edebileceğinizi bildirmek isteriz. Bununla birlikte; sağlık grubumuzdan çeşitli konularda bilgi edinmek üzere web sitelerimizde özgür iradenizle paylaşabileceğiniz; ad, soyad, telefon numarası, e-posta ve bunlarla sınırlı olmamak üzere kişisel durumunuzu yansıtacak hiçbir bilginin 3. kişilerle paylaşılmayacağını önemle ifade ederiz.


Bu yönde siz misafirlerimizce web sitemiz üzerinden paylaşılan kişisel bilgileriniz; yalnızca sağlık grubumuz tarafından ve talebinizi gerçekleştirme doğrultusunda olmak üzere iş ortaklarımızca amacına uygun olarak kullanılabilecektir.


Sağlıklı Günler Dileklerimizle...