Leke; cildin rengini oluşturan hücrelerin, lekeli bölgelerde daha fazla renk üretmesiyle oluşan koyulaşmalardır. Nedeni belli değildir. Çocukluk ve gençlik yıllarında fazla güneşe maruz kalan kişilerde daha çok görülür. Güneşlenme, hamilelik, hormon tedavileri, doğum kontrol hapları güneş lekelerini tetikleyen sebeplerdir. Cilt lekeleri, genellikle 20’li yaşlardan sonra görülür. Yüz, omuzlar, kol üstleri, dekolte gibi güneş gören bölgelerde görülür ve deriden koyu renkli, sınırları düzensiz, kabarık olmayan lekelerdir. Koyu renkli kişilerde ve bayanlarda daha sık görülür. Güneş lekeleri yüzeysel, derin veya karışık tipte cilde yerleşir. Wood’s Lamb dediğimiz özel bir lamba ile lekenin derinliği tesbit edilir. Yüzeysel lekelerin tedavisi kolayken, derin lekelerin tamamen geçirilmesi zordur. Lekeler çoğunlukla karışık tipte yerleşir.

Leke Sık Sorulan Sorular


Güneş lekesi olanlar güneşe çıkabilir mi?

Güneş lekesi olan kişiler daha dikkatli olmak şartıyla hepimiz saat 11-16 arası güneşe çıkmaktan kaçınmalıyız. Ayrıca yazın %30 ve üzeri, kışınsa %15 SPF içeren koruyucu kullanmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.

Güneş lekesi tedavisi nasıl olur?

Güneş lekelerinin tedavisinde çok agresif olmamak gerekir, iyi inceleyip lekenin derinliğine doğru karar verip, agresif olmadan bir tedavi yöntemi oluşturulmalıdır. Derin lekelerin tamamen geçmeyeceği, hastaya iyi anlatılmalıdır. Bir anda yapılan agresif işlemler lekelerin aktive olmasına, hiperenflamasyona sebep olabilir. Güneş lekelerinin tedavisinde üçlü kombinasyona dikkat etmek gerekir:

1- Evde kullanılacak ürün: Tedaviye başlayan hekimin önereceği leke açıcı ürünler, evde mutlaka düzenli kullanılmalıdır.

2- Mutlak ve muhakkak güneş koruyucusu kullanılmalıdır. Ultraviyole A ve B ye karşı koruyucu kullanılmalıdır.

3- Kişinin leke tipine ve cildine göre lazer ya da diğer yöntemlerle tedavi uygulanmalıdır.

Cilt lekeleri tedavisinde yöntemler nelerdir?

    Kimyasal Peeling

    Cryotherapy (Dondurma yöntemi)

    Dermaroller ile dermaterapi

    PRP

    Lazerle Leke Tedavisi: Intese pulsed light, Q

    Switched lazerler

    Fraxionel Lazerler (çok dikkatli olunmalı, agresif kullanılışı lekeyi arttırabilir)


Bu cilt leke tedavisi yöntemleri kombine edilerek de uygulanabilir.

Güneş lekeleri tedavisi ne zaman yapılır?

Leke tedavilerine eylülden sonra veya deniz mevsiminden sonra başlanması tavsiye edilir.

Bilgi ve Randevu Formu
Hemen sizi arayalım

Gizlilik Beyanı

Misafirlerimizin sağlık grubumuzu tanıması ve hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olması; bunun yanı sıra vizyon ve misyonumuzu bu vesileyle sizlere yansıtmak ve web aracılığıyla sizleri bilgilendirebilmek bizim önceliğimizdir.


Dolayısıyla; şu anda bulunduğunuz web sitemiz ve mikrositelerimizi hiçbir kişisel bilginizi paylaşmak mecburiyetinde olmaksızın ziyaret edebileceğinizi bildirmek isteriz. Bununla birlikte; sağlık grubumuzdan çeşitli konularda bilgi edinmek üzere web sitelerimizde özgür iradenizle paylaşabileceğiniz; ad, soyad, telefon numarası, e-posta ve bunlarla sınırlı olmamak üzere kişisel durumunuzu yansıtacak hiçbir bilginin 3. kişilerle paylaşılmayacağını önemle ifade ederiz.


Bu yönde siz misafirlerimizce web sitemiz üzerinden paylaşılan kişisel bilgileriniz; yalnızca sağlık grubumuz tarafından ve talebinizi gerçekleştirme doğrultusunda olmak üzere iş ortaklarımızca amacına uygun olarak kullanılabilecektir.


Sağlıklı Günler Dileklerimizle...