Deformite Cerrahisi

Doğuştan Deformite Nedir?

Bir parçanın, organın veya tüm vücudun doğal biçimindeki bozukluk veya değişikliğe deformasyon denir. Ekstremitenin uzunluğunun farklı olması, rotasyonu, angulasyonu(anormal açı oluşumu), translasyonu normal anatomisinden sapmasına neden olur. Deformitelerin büyük bir çoğunluğu doğuştan olsa da bazısı sonradan kazanılır. Kemik kalitesinin bozulması, eğriliği şekil bozukluklarına sebep olur. Anne karnındaki bebeğin ilaca, enfeksiyona maruz kalması veya genetik sebeplerden dolayı kemik taslakları normalde olması gerekenden farklı gelişir ve kendiliğinden düzelemeyecek doğuştan deformiteler kalır. Çocuğun gelişim döneminde bu eğrilik veya bozukluklar tedavi edilmezse giderek artar ve dışarıdan bir müdahale gerekir. Çocuk felci (poliomyelit) Poliovirüsün beyin hücrelerine saldırması ile meydana gelir. Sinirler, kaslar hatta tüm vücut bu virüsten zarar görür ve kas ağrıları, şiddetli spazmlar, refleks kayıpları yaşanır. Hastalıktan korunmanın tek yolu aşıdır ve çocuk felci sekellerine semptomatik tedavi verilir.

Çocuklardaki bacak gelişimi yürümeye başlamasıyla beraber farklı şekillerde olur. Halk arasında parantez bacak olarak bilinen ‘genu varum’ ve ‘X bacak’ olarak bilinen ‘genu valgum’ en sık karşılaşılan bacak deformiteleridir. Epifizdeki eşit olmayan büyümeler, dizin iç rotasyonu ile femur veya tibianın eğilmesi, medial dönme ile ayak parmaklarının içe doğru bakması gibi sebeplerden dolayı transvers eksende eğrilikler meydana gelir. Çocuğun eklemlerinde bir problem yoksa, beslenmesi yeterli ise, gelişim geriliği bulunmuyorsa yürümeye başladıktan sonra bu eğrilik düzelebilir. Bu yüzden bebeklerde fark edilen eğrilikler mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelidir. Üç ayda bir çocuk hazır ol pozisyonundayken bacaklarının arasındaki mesafe ölçülerek aile tarafından takip edilebilir.

Kalça çıkığı olarak bilinen gelişimsel kalça displazisi de bebeklerde oldukça sık rastlanan bir durumdur. Erken tanı ile cerrahiye gerek kalmadan müdahale edilebilir ve kalıcı sakatlıklar önlenebilir. Aile öyküsü, amniyotik sıvı azlığı ve çoklu gebelikler riski artırır. Yeni doğan bebekler gelişimsel kalça displazisi için taranmalıdır. Kendiliğinden iyileşmeyen deformiteler tedavi edilmezse çocuğun ileri yaşamında artrit riskini artırabilir, sadece kemikte olan problem kas ve eklemleri de kapsar hale gelebilir, yürümek ve koşmakta zorluk yaşayabilir ve kemik yıkımı artabilir. Deformite tanısı kemikteki mineral (Magnezyum, Kalsiyum, Fosfor) ölçümü ve röntgen grafisi ile konulur. Herhangi bir hormanal bozukluk olması veya konjenital bir malformasyon olmasına göre tedavi planı yapılır. Tedaviyi belirleyen en önemli etken yaştır. Yaş ile artacak bir sorun varsa deformitenin ilerlemesi durdurulmalıdır. Kemiğin normal büyümesini sağlamak amaçlı epifize plaklar yerleştirilir. Çocuğun erken dönemde gelmemesi söz konusuysa kemik çatlatılır ve düzeltilir.

Kazanılmış Deformite Nedir?

Kazanılmış deformitelerde bir yaralanma, geçirilmiş enfeksiyon, tümörler veya artritler söz konusudur. Bunun dışında yanlış kaynayan kemikler, kemiğin metabolik rahatsızlıkları da edinsel kemik deformiteleridir. Sonradan oluşan deformasyonların tedavisi sekelin derecesine göre belirlenir. Farmakolojik tedaviler ile kemiğin güçlenmesi, anabolik aktivitenin artırılması, mevcut enfeksiyonun giderilmesi sağlanır. Ancak kişinin kas-iskelet bütünlüğünü bozan, hareketlerini kısıtlayan veya tedaviye yanıt vermeyen deformitelerde cerrahi yöntemler uygulanır. Eklemde veya kemikte meydana gelen yapısal anormalliklerin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Çıkıklar ve subluksasyonlar
  • Kas ve tendonların bağlanma problemleri
  • Yumuşak doku kontraktürü
  • Kas dengesizliği
  • Artritler
  • Postür bozuklukları
  • Tümör veya geçirilen ağır rahatsızlıklar

Deformite Tedavisi Nasıl Olur?

Gelişen analizler ve bilgisayar yöntemleri ile soruna yönelik bir tedavi planı çıkarılır. Kişinin yaşı, etkilenen kemik ve bağ doku, deformitenin süresi ve seviyesi tedaviyi belirleyen en önemli faktörlerdendir. Plak - vida kullanımı, intramedüller çiviler, kemik içinden geçirilen fiksatörler(kemik dışından veya içinden geçen, kemiği sabitlemeye yarayan materyaller) ile deformite cerrahisi gerçekleştirilir.

Bilgi ve Randevu Formu
Hemen sizi arayalım

Gizlilik Beyanı

Misafirlerimizin sağlık grubumuzu tanıması ve hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olması; bunun yanı sıra vizyon ve misyonumuzu bu vesileyle sizlere yansıtmak ve web aracılığıyla sizleri bilgilendirebilmek bizim önceliğimizdir.


Dolayısıyla; şu anda bulunduğunuz web sitemiz ve mikrositelerimizi hiçbir kişisel bilginizi paylaşmak mecburiyetinde olmaksızın ziyaret edebileceğinizi bildirmek isteriz. Bununla birlikte; sağlık grubumuzdan çeşitli konularda bilgi edinmek üzere web sitelerimizde özgür iradenizle paylaşabileceğiniz; ad, soyad, telefon numarası, e-posta ve bunlarla sınırlı olmamak üzere kişisel durumunuzu yansıtacak hiçbir bilginin 3. kişilerle paylaşılmayacağını önemle ifade ederiz.


Bu yönde siz misafirlerimizce web sitemiz üzerinden paylaşılan kişisel bilgileriniz; yalnızca sağlık grubumuz tarafından ve talebinizi gerçekleştirme doğrultusunda olmak üzere iş ortaklarımızca amacına uygun olarak kullanılabilecektir.


Sağlıklı Günler Dileklerimizle...