Ortopedik Hastalıklar Nelerdir?

Ortopedik rahatsızlıklar nelerdir?

İskelet ve kas sistemi hastalıklarıyla ilgilenen ortopedi bölümü, genellikle hareket sistemiyle ilgili hastalıklara bakar. Bu tıp branşında hasta olan bireyler, tedavi amaçlı çeşitli medikal ya da cerrahi yöntemler ile tedavi olabilmektedir. Hareket sisteminde oluşabilecek her türlü hastalık ve yaralanma ile ilgilenen ortopedi dalı, farklı branşlara da ayrılmaktadır. Ortopedinin altında farklı alt dallar da yer alır. Örneğin, Artoplasti olarak bilinen branş, diz, el ayak, ayak bileği cerrahisine girmektedir. Aynı zamanda, Artoplasti, eklem protezlerine verilen isimdir. Ortopedide el cerrahisi işlemlerinde ise mikro cerrahi tekniğinden yararlanılır. Genel olarak, hareket sistemleri ve hastalıklarıyla ilgilenen ortopedi bölümü, aşağıda sıralanan hastalıklara bakar: 
 

  • Hareket sistemini etkileyen hastalıklar, 

  • Eklem travmaları, 

  • Yaralanmalar 

  • Doğuştan gelen eklem bozuklukları

  • Bacak eşitsizlikleri, 

  • Kalça çıkıklıkları

  • Sinir sıkışması, 

  • Eklem burkulmaları, 

  • Menüsküs yaralanmaları

  • Eklemlerde kireçlenme

  • Topuk dikeni, 

  • Kemik kırığı

  • Eklem ağrıları

  • Kemik iltihaplanmaları

  • Bel ve boyun fıtığı

  • Romatizma hastalığı

  • Çıkık tedavilerinde

Yukarıdaki rahatsızlıkların yaşanması durumunda, ortopedi bölümüne başvurabilirsiniz. Ortopedi uzmanları, bu gibi rahatsızlıklardan kaynaklı olan durumlara bakmaktadır. Yoğun derecedeki ağrı belirtileri görülmesi durumunda da ortopedi ve travmatoloji tedavi merkezi üzerinden tedavi alınabilir. 

Ortopedi Bölümü Nedir?

Ortopedi, hareket sistemi ve sinirler ile ilgili yaşanan hastalıklara bakan bir tıbbi branştır. Buna bağlı olarak, ortopedi rahatsızlıkları nelerdir? Sorusu sık sık yönlendirilir. Ortopedi rahatsızlıkları, geniş bir kategoride incelenebilir. Çünkü vücuttaki eklem bölümlerinin sayısı oldukça fazladır. Bel, boyun, bacak, kol gibi vücut bölümlerindeki eklemlerde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlar, doğuştan da var olabilir. Dolayısıyla ortopedik rahatsızlıkların sonradan ya da doğuştan yaşanabilmesi mümkündür. Eklem rahatsızlıklarının yanı sıra, sinirler ile ilgili problemler ya da denge bozuklukları da ortopedi bölümünden alacağınız tedaviler ile kontrol altına alınır. Bazı durumlarda, geçirilen kazalardan dolayı, his kaybı ve şiddetli ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise ortopedik çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. 

Ortopedi, boyun, sırt ve bel ağrılarıyla ilgili denge bozukluklarıyla da ilgilenir. Uyuşukluk ise belli hastalıklardan kaynaklı olarak yaşanan bir durumdur. Ancak uyuşukluğun ana nedeninin tam olarak ne olduğu ortopedi tarafından araştırılan bir durumdur. Ortopedik bölümü, harekette güçlük çekilmesi, kemik eğriliği ve yanlış kaynama gibi rahatsızlıklarla da ilgilenir. Bu gibi nedenler ile kas, kemik ve benzeri dokularda hissedilen hastalıklar için vakit kaybedilmeden ortopedi bölümünden destek alınmalıdır. 

Ortopedi Tedavileri Nelerdir?

Ortopedi ve travmatoloji tedavi merkezi tarafından belli ortopedik tedaviler verilmektedir. Ortopedi dalında yapılan tedavi türleri farklı rahatsızlıkları ilgilendirmektedir. Örneğin, Artroskopi olarak adlandırılan tedavi türü, kapalı bir ameliyat şeklidir. Anestezi altında yapılan bu işlem, hastanın eklemlerindeki hastalıkların tedavisi için gerçekleştirilir. Eklem bölgesi için uygulanan bu tedavi, cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Artroskopi, açık ameliyatlara oranla tedaviyi kısaltan bir yöntemdir. Diz eklemleri, omuz eklemleri ve el bileğinde bu yönteme başvurularak çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Kırık fiksasyonu ise kırıkların iyileşmesi amacıyla uygulanan bir tedavi şeklidir. Fiksasyon tedavisi, kırığın türüne ve yerleşimine bağlı olarak, içeriden ya da dışarıdan yapılabilmektedir.

Osteotomi tedavisi ise hasar gören kemiklerin çıkarıldıktan sonra, vücuttaki yük dengesinin korunması adına yapılan bir işlemdir. Artrit hastalıklarda eklem içinde basınç dengesizlikleri bu tedavi türüyle kontrol altına alınır. Ortopedi ve travmatoloji tedavi merkezi spinal cerrahi tedavisi hizmeti de vermektedir. Skolyoz ve kifoz gibi omurga rahatsızlıkları ve şekil bozuklukları bu uyulama ile tedavi edilir. Sinir sıkışması ameliyatları ise ulnar ve karpal tünel sendromlarındaki sinir sıkışmaları için yapılan işlemlerdir. Kök hücre ve platelet bakımından zengin olan plazma tedavisi de ortopedik tedavilerden bir tanesidir. 

Ortopedi ve Travmatoloji İle İlgili Olan Diğer Bölümler

Ortopedik rahatsızlıklar nelerdir? Ve diğer bölümlerinin ne olduğu merak edilen bir konudur. Ortopedik rahatsızlıkların çeşitlilik göstermesi, ortopedi bölümünün farklı bölümlere ayrılmasına neden olur. Ortopedi ve travmatoloji, genel olarak multidisipliner bir şekilde verilen sağlık hizmetlerinden bir tanesidir. Bu bakış açısıyla yapılan işlemler, bireylerin temel şikayetlerinin tedavi edilmesine yardımcı olur. Genel sağlık durumu ise bu yöntemler sayesinde korunur. Ortopedi ve travmatoloji tedavi merkezi üzerinden alınabilecek diğer tedavi türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
 

  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon: bu yöntem, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymadan eklem rahatsızlıklarının tedavi edilmesidir. Ortopedik bir operasyon geçirilmesinin ardından iyileşme sürecinde ekstra olarak fizik tedavi yöntemine başvurulur. 

  • Radyoloji: Bu branş, görüntüleme yöntemi kullanılarak yapılan ve bu görüntünün yorumlanmasını içeren bir tedavi türüdür. 

  • Anestezyoloji: Geçirilen ortopedik ameliyatlar sırasında, bireylerde ağrı duyumu oluşabilmektedir. Ağrının oluşmaması adına anestezi kullanılarak operasyonlar gerçekleştirilir. 

  • Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: bu bölüm, vücudun farklı bölümlerinde yer alan yaralanma ve eklem problemleriyle birlikte yapılan işlemleri içerir. 

Yukarıda sıralanan tedavi şekilleri, ortopedi tedavileri yapılırken ya da yapıldıktan sonra uygulanabilmektedir. 
 

Ortopedi ve Travmatolojide Kullanılan Tanı Yöntemleri

Ortopedi ve travmatoloji tedavi merkezi tarafından alınan hizmetler doğrultusunda hastalara bu branşta farklı tanılar koyulabilmektedir. Kas ve iskelet yapılarını etkileyen tıbbi sorunlar, ortopedi branşına girebilmektedir. Ortopedik muayene gerçekleştirildikten sonra, temel problem saptanır. Daha sonra, hastaların genel sağlık durumu ve şüphelenilen hastalıklara yönelik kullanılacak teknikler belirlenir. Bu teknikleri ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: 

  • Görüntüleme teknikleri: ortopedi bölümü, kas ve kemik gibi yapılardaki rahatsızlıklar ile ilgilenir. Röntgen ise özellikle kemikler hakkında bilgi edinmeye yardımcı olan bir görüntüleme yöntemidir. Röntgen sayesinde, çıkık, kırık ve kas zedelenmeleri tedavi edilebilmektedir. 

  • Biyokimyasal analizler: idrar ve kan gibi vücut sıvıları kullanılarak biyokimyasal analizler yapılır. ortopedik hastalıklara neden olan metabolik, enfeksiyöz ya da romatolojik nitelikli hastalıklar bu yöntem ile saptanır. Bunun yanı sıra, ortopedi bünyesinde gerçekleştirilen bütün cerrahi işlemlerden önce, bireyin genel sağlık durumu için bir takım testler de yapılır. 

  • Elektrodiagnostik Testler: sinir yapılarını etkileyen hastalıklar için bu testler yapılır. Sinir hasarlarının tespiti ve formu da yapılan elektrodiagnostik testler ile belli olacaktır. 

Yukarıda sıralanan tanı yöntemleri, hastaların rahatsızlıkları ve mevcut durumlarına uygun olarak yapılır. Koyulan tanıya uygun olarak da bir tedavi şekli belirlenir.


Ortopedi ve Travmatolojide Kullanılan Sağlık Teknolojileri

Ortopedik rahatsızlıklar nelerdir? Ortopedik problemler, hareket ve sinir ile ilgili olan hastalıkları kapsar. Bu hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılan bir takım sağlık teknolojileri de vardır. Güncel teknolojilerin olanaklarından yararlanan ortopedi branşı, gelişmeler doğrultusunda hastalara tedavi uygular. Bireylerin sağlık sorunlarına yönelik olarak yüksek verimlilik ile ve yenilikçi bir bakış açısıyla tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Ortopedi ve travmatoloji tedavi merkezi tarafından alacağınız hizmetler doğrultusunda kullanılan bazı sağlık teknolojilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: 

  • Artroskopi: Bu işlem, eklem dokularının detaylı bir şekilde incelenmesine yardımcı olan optik bir teknoloji türüdür. Bu teknoloji ile Artroskopik cerrahi şeklinde tedaviler gerçekleştirilir. 

  • Robotik cerrahi: bu teknoloji sayesinde ise büyük girişimlere ihtiyaç duyduğunda farklı türde ortopedik hastalıklar başarılı bir şekilde tedavi edilir. Robotik cerrahi, hekim tarafından kontrol edilen robotik kollar ile yapılan işlemlerdir. 

  • Mikro cerrahi: ameliyat esnasında mikroskop yardımıyla yapılan bu işlemler, normal gözle görülemeyen damar ve sinir yapılarının görülmesine yardımcı olur. 

 

 

Bilgi ve Randevu Formu
Hemen sizi arayalım

Gizlilik Beyanı

Misafirlerimizin sağlık grubumuzu tanıması ve hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olması; bunun yanı sıra vizyon ve misyonumuzu bu vesileyle sizlere yansıtmak ve web aracılığıyla sizleri bilgilendirebilmek bizim önceliğimizdir.


Dolayısıyla; şu anda bulunduğunuz web sitemiz ve mikrositelerimizi hiçbir kişisel bilginizi paylaşmak mecburiyetinde olmaksızın ziyaret edebileceğinizi bildirmek isteriz. Bununla birlikte; sağlık grubumuzdan çeşitli konularda bilgi edinmek üzere web sitelerimizde özgür iradenizle paylaşabileceğiniz; ad, soyad, telefon numarası, e-posta ve bunlarla sınırlı olmamak üzere kişisel durumunuzu yansıtacak hiçbir bilginin 3. kişilerle paylaşılmayacağını önemle ifade ederiz.


Bu yönde siz misafirlerimizce web sitemiz üzerinden paylaşılan kişisel bilgileriniz; yalnızca sağlık grubumuz tarafından ve talebinizi gerçekleştirme doğrultusunda olmak üzere iş ortaklarımızca amacına uygun olarak kullanılabilecektir.


Sağlıklı Günler Dileklerimizle...