Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)

Dirseğimizde üç kemik bir araya gelerek eklem oluşturur. Bunlar, kol kemiği humerusun alt ucu ve ön kol kemikleri olan radius ve ulna kemiklerinin üst uçlarıdır. Dirseğe arkadan baktığımızda üç çıkıntı vardır. En dışta olanı lateral epikondil; içte olanı medial epikondil (bunlar humerusun alt ucunda bulunurlar) ve ortadaki olecranondur. Tüm bu çıkıntılardan ön kol kemiği kasları başlangıç olarak el bileğine ve parmaklara kadar uzanırlar. Bu nedenle, yalnızca dirseğe doğrudan bir darbe değil, parmak ve el bileklerimizle yaptığımız hareketler de bu çıkıntılar çevresinde zedelenmeye, buralara yapışan tendon liflerinin kopmasına neden olabilir. Tenisçi dirseği, dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntıda ağrı ve hassasiyetle karakterize bir hastalıktır.

Dirsek eklemi kolun üst kısmındaki humerus adındaki kemikle kolun alt kıs¬mındaki ulna adlı kemik arasında yer alır. Humerus kemiğinin alt kısmındaki kemik çıkıntılara epikondil adı verilir. Dıştakine lateral epikondil denir ve buna bazı önkol kaslarının kirişleri yapışır. Tenisçi dirseği elin ve bileğin düz tutulması ve kaldırılmasını sağlayan önkol kaslarının fazla kullanılmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu kaslar aşırı kullanıldıklarında kirişler tekrarlayıcı bir şekilde tutundukları nokta olan lateral epikondili çekerler. Sonuç olarak kirişlerde reaksiyon ve ödem oluşur.

Kirişlerdeki tekrarlayan küçük yırtıklar ağrı oluşturur. Tenisçi dirseğine neden olan aktiviteler tenis ve diğer raket sporları, marangozluk, makine işleri, uzun süre klavye ile yazı yazmak ve örgü örmektir. Tenisçi dirseği (lateral epikondilit) sadece tenis oynayan kişilerde görülmeyebilir. Aksine bu hastalığa yakalananların sadece % 1O’u tenis oynayan kişilerdir.

Örneğin, sürekli ağır dosya ve çanta taşırken, bir tornavidayı çevirirken olduğu gibi, eli bilekten zorlayıp döndürme sırasında ya da tenis, golf sporları gereği, bilekle birlikte ani ve kuvvetli vuruşlar yaparken yalnızca el ve bilek değil, dirsek de bunlarla koordineli olarak dönmekte ve bükülmektedir. İşte bu ve benzeri hareketler sırasında dirsekteki çıkıntıda tendonların yapıştığı yerlerdeki ani ve zorlayıcı gerilmeler sonucu lif zedelenmesi, kopması hafta kimi durumlarda epikondillerin en uç kemiklerinde parçacıklar halinde kopma söz konusu olabilmektedir.

TENİSCİ DİRSEĞİNİN BELİRTİLERİ:

Kolun üst kısmında dirseğin hemen dış ve alt kısmında oluşan ağrı. Yaygın olarak bu ağrı dirsekten kol boyunca bileğe doğru vurur.

*Bir şeyler kaldırırken veya kol bükülüyken ağrı hissedilmesi veya birşeyleri kavrarken (kahve fincanı gibi küçük şeyleri bile) ağrı hissedilmesi.

* Kolun dirsekten alt kısmını iyice gerinerek ileriye doğru uzatmada zorluk yaşanması (dirsek iç kısmındaki kas, tendon ve iç bağlarda oluşan hararet arması, kızarıklık ve şişme gibi vücut reaksiyonalarından dolayı).

* Tipik olarak 6 ile 12 hafta arasında süren ağrı. Rahatsızlık hissetme ise 3 haftadan birkaç yıla kadar sürebilmektedir.

TEŞHİS:

Lateral epikondilde ağrı ve hassasiyet vardır, el bileğinin dirençli hareketlerinde lateral epikondilde ağrı olur. Teşhis oldukça kolaydır. El bileği ekstansiyonuna direnç uygulanırsa ağrı olur.

TEDAVİSİ:

Ağrı geçene kadar dirseğe 2-3 gün süreyle 3-4 saatte bir 20-30 dakika buz uygulanır.Tenisçi dirseği tedavisinde ilk başta anti-inflamatuarlar, dirsek çevresine buz ve sıcak uygulaması, dirseğe bandaj ve rahatsızlığa neden olduğu düşünülen hareketlerden kaçınma önerilir. Eğer ağrı geçmezse, lateral epikondil çevresine yerel(lokal) kortizon uygulanabilir.

Fizik tedavi ve düzenli egzersiz programı önemli fayda sağlar. Lateral epikondil çevresine kortizon enjeksiyonu fayda sağlayabilir. Şiddetli olgularda cerrahi tedavi gerekebilir.

Belirtiler düzelene kadar tenisten ve diğer raket sporlarından ve dirseğin tekrarlayan hareketlerine neden olan aktivitelerden uzak durulmalıdır. Cisimleri kaldırırken lateral epikondili fazla kullanmaktan kaçınmak için avuç yukarıya dönük olmalıdır. Belirtiler tedavi başladıktan sonra 1-2 hafta içinde geriler. Ancak bu süre içinde durumu kötüleştirecek fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Bilgi ve Randevu Formu
Hemen sizi arayalım

Gizlilik Beyanı

Misafirlerimizin sağlık grubumuzu tanıması ve hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olması; bunun yanı sıra vizyon ve misyonumuzu bu vesileyle sizlere yansıtmak ve web aracılığıyla sizleri bilgilendirebilmek bizim önceliğimizdir.


Dolayısıyla; şu anda bulunduğunuz web sitemiz ve mikrositelerimizi hiçbir kişisel bilginizi paylaşmak mecburiyetinde olmaksızın ziyaret edebileceğinizi bildirmek isteriz. Bununla birlikte; sağlık grubumuzdan çeşitli konularda bilgi edinmek üzere web sitelerimizde özgür iradenizle paylaşabileceğiniz; ad, soyad, telefon numarası, e-posta ve bunlarla sınırlı olmamak üzere kişisel durumunuzu yansıtacak hiçbir bilginin 3. kişilerle paylaşılmayacağını önemle ifade ederiz.


Bu yönde siz misafirlerimizce web sitemiz üzerinden paylaşılan kişisel bilgileriniz; yalnızca sağlık grubumuz tarafından ve talebinizi gerçekleştirme doğrultusunda olmak üzere iş ortaklarımızca amacına uygun olarak kullanılabilecektir.


Sağlıklı Günler Dileklerimizle...